İtikaf

22-04-2022 17:56
İtikaf

İtikâfın Tanımı

Hicrî yılın dokuzuncu ayı olan ramazan, "günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalın ayak yürümekle ayakların yanması" anlamlarındaki ramad kökünden veya "güneşin şiddetli hararetinden yerlerin ve taşların yanıp kızması" anlamında olan ramdâ kelimesinden türemiştir. Ya da "yaz sonunda ve güz mevsiminin başlarında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur" anlamındaki ramadî kelime sinden veya "kılıcı inceltip keskinleştirmek için iki yalçın taş arasına koyup dövmek" anlamındaki ramd kökünden türemiştir.

İtikâfın terim anlamı beş vakit namaz kılınan bir mescidde veya camide ibadet maksadıyla bulunmaktır.

Allah [celle celaluhů) için kendini bir ibadethane ye adamak insanî bir histir. Her dinde ve dönemde bu hissin yansımalarına rastlanır. İslâm dini ve kaynaklarımız açısından da Hz. İbrahim [aleyhisselâm] zamanında Kâbe'de itikâfa girenleri, Hz. Meryem'in itikâfını, Peygamberimiz'in (sallallahu aleyhi vesellem] Hira mağarasında uzlete çekilmesini misal verebiliriz.

İslâm dini son ve en mükemmel dindir. Kendin den öncekilerin devamı ve tamamlayıcısıdır. Onlardaki güzellikleri içinde barındırır. İtikâf da bu güzelliklerdendir. Önceki peygamberler ve ümmetler de bu ibadeti uygulamıştır. Yüce dinimiz ise ona son ve en güzel halini vermiştir.

İtikâfın Fazileti

İtikâf ibadeti âyet-i kerime ve hadis-i şerifler le sabittir. Bakara sûresinin 187. âyetinde şöyle buyrulur:

"Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tövbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığın dan) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescidlerde ibadete çe kilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah âyetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar."

Bu âyet-i kerimeden itikâfin özel bir ibadet olduğu ve kendine ait bazı şartları bulunduğu açıkça anlaşılmaktadır. Çünkü ramazan gecelerinde diğer Müslümanlara serbest bırakılan kadınlarla temas, itikâfa girenlere yasaklanmıştır.

İtikâfin geçerli olması için mescidde bulunmak, oruç tutmak, farz namazları kılmak, dünya ile meşgul olmamak gibi şeyler yeterlidir. Ama ibadete adanmış bir vaktin sadece bunlarla değerlendirilme si uygun değildir. Bu, itikâfın amacına ve doğasına da ters düşer. Bu sebeple itikâfı güzelleştirmek için çeşitli amellere yönelmeliyiz. Bu ameller arasında az uyumak, az konuşmak, İhlâs sûresini okumak gibi şeyleri sayabiliriz. Kitabımızın bu bölümünde böyle ibadetlerin faziletleriyle ilgili bilgilere yer vereceğiz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.