Hizmet Nedir?

Hizmet Nedir?

Hizmet, insanoğlunun yaradılış gayesini yerine getirmenin yanında, manevi kemâlatı elde etmenin temel taşıdır. Hizmet, Allah Teâlâ'nın kullarından talep ettiği ferdi ve içtimai bir kulluk vazifesidir. Müminin hayatı, insanlara hizmetle bereketlenir; derinlik ve mana kazanır. İslâm ahlâkının önemli bir bölümünü teşkil eden hizmet, nefsin bencilliğinden kurtularak diğerkâm bir ruhla insanlara ve tüm eşyaya yönelmek suretiyle Allah'ı ve rızasını aramaktır. Nefsani menfaat düşüncesinden uzak, Allah rızası için ifa edilen her samimi hizmet, Rabb'e olan vuslatın aranmasıdır. Hizmetin ana gayesi ilâhî rızaya vâsıl olmak için müminin elinden geldiğince gayret etmesidir.

Allah [celle celaluhû] bir âyet-i kerimesinde şöyle buyurmaktadır: "Ey iman edenler! Eğer siz Allah'a (Allah'ın dinine) yardım ederseniz O da size yardım eder" (Muhammed 47/7)

Bu itibarla, bütün hizmetler, mahiyet ve keyfiyet itibariyle en mükemmel bir şekilde ifa edilmelidir. Bu da bir takım edep ve ölçülere riayet etmekten geçer. Yani gerek maddi, gerekse manevi hizmetlerin ifasında gösterilen gayretin ehemmiyeti kadar, onların hangi kalbi keyfiyet ve seviye ile yapıldığı da mühimdir. Zira hizmetin bereketli ve Hak katında makbul olabilmesi, ancak buna bağlıdır.

Allah rızası için insanlara dinî ve dünyevi açıdan faydalı olabilme adına yapılan bütün işler hizmettir. Gavs-ı Sâni hazretlerinin [kuddise sirruhû] ifade ettiği gibi, "Hizmet, nefsini ümmet-i Muhammed'in menfaati için feda etmektir. Hizmet, insanların dünyevi fakirliklerini gidermekten daha ziyade dinî fakirliklerini giderme, onların ahiretlerini kurtarmaya yönelik çalışma ve çabalardır."

Sâdâtlar, "Hizmet önemlidir, lâkin hizmette edep daha mühimdir" buyurarak hizmetin ihlâsla ve ancak belli edep ve usullere riayet edilerek ifa edilmesinin lüzumunu beyan etmişlerdir.

"İnsanların en hayırlısı, Allah için diğer insanlara en faydalı olandır."

 

Kaynakça:Ehli Hizmet S.19, 20 (Semerkand Yayınları)

ehli hizmethizmetle tutunuruz hayatahelal lokmaehli tasavvufehli istişarearifler yolunun edepleriallah yolunda cömertlik

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.